Andre lands klimapolitikk – utvalgte analyser i PLATON
Vi presenterer et knippe PLATON-rapporter og oppsummeringer som gir god innsikt i andre lands klimapolitikk. God lesing!
Norsk politikk oppstår ikke i et vakuum. Den påvirkes og formes av internasjonale forhold – og ikke minst av politikkutviklingen i EU.
Hva er sentrale drivkrefter for EUs klima- og energipolitikk? Hvordan påvirkes Norge, og hvordan kan vi påvirke utviklingen? Kan vi lære av andre lands politikkløsninger og erfaringer?
EUs kvotesystem (EU ETS) har vært sentralt, og regulerer klimagassutslipp fra blant annet industri og petroleumsaktivitet. I PLATON-prosjektet ønsker vi å undersøke i hvilken grad dette systemet har brakt Norge og Europa nærmere et lavutslippssamfunn, og hvordan kvotesystemet samspiller med andre klimavirkemidler.
Vi studerer blant annet:
Vi presenterer et knippe PLATON-rapporter og oppsummeringer som gir god innsikt i andre lands klimapolitikk. God lesing!
I Platon-prosjektet er det brukt både kvalitative og kvantitative metoder i de ulike delprosjektene. Denne artikkelen gir en oversikt over noen av met
PLATON-samarbeidet har generert to nye forskningsprosjekter - om rettferdig energiomstilling og arealbruk knyttet til utbygging av sol- og vindkraft.
Jørgen Wettestad, Fridtjof Nansens Institutt, 2023.
Tim Rayner, Kacper Szulecki, Jordan Andrew and Sebastian Oberthür (eds), Handbook on European Union Climate Change Policy and Politics. Edward Elgar Publishing, 2023, Chapter 16, pp. 231-246.
Rolf Golombek, Snorre Kverndokk, Frischsenteret.
Nylig vedtok EU at det skal innføres karbontoll for en del importerte varer i kvotehandelsområdet. I denne artikkelen gir vi en oversikt over hva som er vedtatt, samt virkninger og utfordringer ved karbontoll.
Impact on Norwegian industries
Brita Bye, Kevin R. Kaushal, Halvor B. Storrøsten
Statistics Norway 2022