Hvordan kutte klimagassutslipp i jordbruket? Eksempler fra seks europeiske land
Hvordan jobber andre land med virkemidler for å kutte klimagassutslipp i jordbruket og i matsystemet? Ny rapport sammenligner virkemidler.
Hvordan kan vi redusere klimagassutslippene i landbruket? Hvordan påvirker arealbruksendringer klimagassregnskapet? Og hvilken rolle spiller skogskjøtsel? Dette er noen av de spørsmålene vi ser på i PLATON-prosjektet.
Landbruk omfatter utslipp av klimagasser både fra jordbruk og skogbruk samt arealbruk. Vi ønsker å finne ut hvordan målemetoder for utslipp og opptak av karbon, samt utformingen av politikk, kan redusere utslippene og øke karbonopptak i landbrukssektoren. Vi skal også undersøke og studere samspillet mellom klimamålene og de øvrige samfunnsmålene for landbrukssektoren.
Hvordan jobber andre land med virkemidler for å kutte klimagassutslipp i jordbruket og i matsystemet? Ny rapport sammenligner virkemidler.
Endringer i kosthold, inkludert i kjøttforbruket, er ett av de viktigste tiltakene enkeltpersoner kan gjøre for å redusere klimagassutslipp
Biokull er en form for organisk materiale som kan brukes både til å bedre jordkvalitet og redusere klimagassutslipp.
Rapporten ser på klimatiltak i jordbruket og matsystemet i seks land som er sammenlignbare med Norge: Danmark, Sverige, Finland, Nederland, Østerrike og Sveits. Bob van Oort og Katrine Skagen
Februar 2022, PLATON. Klaus Mittenzwei (Ruralis og Anne Strøm Prestvik (NIBIO)
Klaus Mittenzwei & Lillian Øygarden
Journal of Applied Business and Economics Vol. 22 (6) 2020